running therapie

Wat is Runningtherapie?

Runningtherapie is ontstaan als “het therapeutisch inzetten van de rustige duurloop ten behoeve van mensen met een depressie of ander psychische klachten”.

Tijdens Runningtherapie kom je uit je hoofd door met je lichaam te werken. Maar tegenwoordig is runningtherapie effectief gebleken op een veel breder gebied, waaronder …

  Running therapie
  • Fysieke fitheid vergroten
  • Stress en Burn-out (preventie en herstel)
  • Leren omgaan met belasting en belastbaarheid
  • Depressie
  • Angsten(stoornis)
  • Paniek(stoornis)
  • Hyperventilatie
  • OCD (Dwang)
  • Bipolaire stoornissen
  • Slaapstoornissen

   

  Runningtherapie is mogelijk één op één of in groepsverband.

   • Sociale- en Agora Fobie
   • Dementie
   • Diabetes
   • Cardiovasculaire problemen (Hart en vaat ziekten)
   • Het vergroten van de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen
   • Vergroten van de zelfwaardering
   • Ontwikkelen van gezonde coping- strategieën
   • Self-afficacy (vertrouwen in eigen succes en bekwaamheid)
   • Voorbereiden op een operatie
   • Herstellen van een operatie

    

   Running therapie

   Het doel van Runningtherapie

   Het doel van Runningtherapie is de psychische conditie te verbeteren doormiddel het hardlopen onder begeleiding van de therapeut. Je gaat 3 keer per week hardlopen waarvan 1 a 2 keer samen met de therapeut waarbij jij goed leert te luisteren naar jouw lichaam. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat psychische klachten kunnen verminderen bij regelmatig hardlopen. Hardlopen zorgt voor de neurotransmitters, serotonine, dopamine en noradrenaline welke ook worden aangemaakt door veel voorgeschreven antidepressiva. Maar bij runningtherapie heb je wel de lusten, niet de lasten!

   Koempel-Zorggroep-running-therapie-iets-voor-mij

   Iets voor mij?

   Je zult je nu afvragen, is het hardlopen wel iets voor mij? Ben ik daar wel geschikt voor? Ik heb helemaal geen conditie etc.

   De therapeut neemt jouw conditie altijd als uitgangspunt voor de training. De training is altijd opgebouwd uit meerdere werkvormen en rustige duurloop is daar één van, dit houdt in dat het lichaam niet intensief belast wordt en de nadruk ligt op het psychisch welbevinden.

   Twijfel jij of runningtherapie iets voor jou is?
   Aarzel niet, neem contact op en wij nemen de tijd om al jouw vragen rustig door te nemen. Telefoon 06 343 050 65

   Effecten voor ons brein

   Hardlopen is goed voor ons brein. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat hardlopen niet enkel een euforisch gevoel veroorzaakt, ook wel bekend als “de Runnershigh”, maar ook tal van langdurige positieve effecten heeft.

   BDNF is een eiwit dat wordt aangemaakt tijdens de duurloop en vergroot de plasticiteit (de maakbaarheid/leerbaarheid) van het brein. Het maakt bestaande verbindingen tussen de hersenen sterker en stimuleert de aanmaak van nieuwe hersencellen.

   Cognitieve functies verbeteren, evenals je geheugen. Dit komt omdat lichaamsbeweging en cognitieve inspanning een beroep doen op dezelfde circuits in ons brein. Verbindingen tussen hersengebieden in ons brein, waarvan we aanvankelijk dachten dat deze enkel voor cognitieve processen worden gebruikt, worden ook gebruikt bij motorische inspanning.

   Neurotransmitters – Noradrenaline – Dopamine - Serotonine

   Neurotransmitters zorgen voor de overdracht van signalen en boodschappen in onze hersenen. Het is een zeer nauwkeuring afgestemde chemische fabriek waarbij “balans” het toverwoord is. Zoals je hierboven in de figuur kunt lezen zijn deze stoffen erg belangrijk voor ons welbevinden en ondervinden wij er gelijk hinder van wanneer wij niet in balans zijn.

   Hardlopen op een lage hartslag zorgt voor de aanmaak van deze neurotransmitters waardoor de balans in de hersenen weer wordt hersteld.

   Een grote groep Antidepressivum valt onder de serotonine heropname remmers. Deze zorgen ervoor dat Serotonine minder snel wordt afgebroken.
   Een andere grote groep zogenaamde TCA’s zorgen ervoor dat zowel Dopamine, Serotonine als noradrenaline niet zo snel wordt afgebroken. Het belang van deze 3 neurotransmitters vormt de wetenschappelijke basis van veel antidepressiva en behandelmethode. Met duurloop training kun je productie van deze 3 neurotransmitters zelf vergroten zonder alle risico’s van medicatie.

   Ademhaling

   Een belangrijk onderdeel van de runningtherapie is ademhaling. Met onze ademhaling hebben we namelijk invloed op ons limbisch systeem. Door de verschillende manieren van ademhalen kunnen we verschillende systemen activeren.

   “sympatisch systeem” = Gaspedaal “Parasympatisch systeem” – Rem
   Alert Ademhaling normaal
   Lever geeft suiker af Herstel systeeem in actie
   Zweetklieren actief Zweten stopt
   Bloedstolling Voedsel verteert weer
   Stress systeem in actie Hartslag en bloeddruk nemen af
   Hartslag en bloeddruk stijgen Spierspanning daalt
   Buik- en blaasspieren trekken samen
   Arm en beenspieren gespannen

   Bij veel mensen met stressklachten, burn-out, chronische vermoeidheid zien we dat de sympaticus overuren draait en de parasympaticus nauwelijks actief is. Hierdoor krijgt het lichaam geen tijd zich te herstellen. Tijdens de trainingen leer je je bewust te worden van de ademhaling en te kiezen voor de ademhaling welke op dat moment de juiste is.

   En wist jij dat je zelfs kan afvallen van juist ademhalen? Interessant?
   Doe mee aan de cursus en ontdek wat een juiste ademhaling nog meer op kan leveren.

   Stoppen met medicatie en gaan hardlopen?

   Nee, wanneer je medicatie gebruikt overleg dan, samen met ons, altijd met je arts of behandelaar over de afbouw van jouw medicatie.

   Voor al jouw persoonlijke vragen bel gerust 06 343 050 65

   Thijs Jacobs
   Runningtherapeut
   Koempel Zorggroep

   INSCHRIJFFORMULIER RUNNINGTHERAPIE

   ik heb voorkeur voor

   2 + 1 =

   Welkom bij Koempel Zorggroep

   Bloemenmarkt 36a 6163 CG Geleen
   telefoon Thijs 06 3430 5065
   mail info@koempelzorggroep.nl
   KvK 81990197
   Onze zorg wordt vergoed vanuit  de Wmo, de Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg.
   Privacyverklaring Klachtenreglement Wkkgz KPZ
   Geschillenreglement Klachtenreglement WMO KPZ

   Neem contact op